Vis siste | Skriv bokanmeldelse | Sorter etter alder | Sorter etter terningkast | Vis forfattere

Bokanmeldelser barne- og ungdomsbøker

bokomslag
Antall sider: 282
Forlag: Cappelen Damm
Les mer hos forlaget.

«Harry Potter og de vises sten » av J. K. Rowling

Bokanmeldelsen er skrevet av Lilly, 15 år.

Hva handler boken om?

Harry Potter og de vises sten er første bok i en serie på sju bøker.
Denne boka som nå er nevnt handler om Harrys første år på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.
Vi møter en ung gutt på 11 år som går i fetterens avlagte klær og limbåndbriller, som bor hos sin onkel Vernon, tante Petunia og deres egen sønn, Dudleif, som gjør livet hans til et sant mareritt. Da han var mindre ble han fortalt at foreldrene hans ble drept i en bilulykke, og han selv slapp unna med et lynformet-arr i pannen. Men, dette er ikke sant. De ble drept av Voldemort, som ofte bare blir kalt for ”han-du-vet”, dette på grunn av frykt for navnet. Han ble forsøkt drept selv, men mislyktes og han forsvant samme natt sies det.

En dag kommer det et brev til Harry, men han får aldri noen brev fordi han ikke har noen venner (noe Dudleif har sørget for). Før han rekker å åpne det blir det snappet ut av hendene på ham og han får ikke lest brevet, ikke før på bursdagen sin den 31. juli.
Da kommer det en kjempe av en mann ved navn Gygrid som forteller at han er trollmann.
Så bærer turen til Diagonalmenningen og Galtvortekspressen der han møter Ronny og Hermine som senere i boka blir gode venner.

På Galtvort er det fire hus. Griffing, Smygard, Ravnklo og Håsblås. En valghatt velger hvilket hus du skal i ved å se på egenskaper, og personlighet. Harry, Ronny og Hermine er i Griffing.

En annen ting som er merkelig ved trollmannsverdenen er sporten deres, Rumpeldunk. Spillet blir utført på sopelimer og det er fire baller og tre ringer. Harry blir den yngste rumpeldunk-spilleren på et århundre og han finner dessuten også ut at faren hans var en spiller også.

Alt er ikke så enkelt på skolen. Draco, Krabbe og Grugel fra Smygard prøver stadig å få trioen opp i trøbbel, noe som ikke alltid går som planlagt og som regel ender de opp med å få problemer selv også. Professor Slur er heller ikke blant de som liker Harry, men det viser seg at han beskytter Harry hele første året mot farer.

Hoved karakterer:

Harry Jacob Potter:
Han er en liten 11 årig gutt med store, runde briller og altfor store klær. Han har et lynformet arr i pannen som han er berømt over hele trollmannsverdene for, han er dessuten en veldig hyggelig gutt og har gode manerer til tross for oppveksten hos onkelen og tanten.

Ronald Arthur Wiltersen:
Eller Ronny som han blir kalt, er en høy, spinkel gutt med rødt hår og fregner. Han kommer fra en stor familie, og har fem brødre og en lillesøster. Familien er ikke av de rikeste, men den er veldig kjærlig.

Hermine Johanne Grang:
Er en lærevillig jente, med brunt bustete hår. Hun er veldig flink i alle fag og som regel best i klassen. Hun er imot avskrivning og juks, men hun retter gjerne leksene til de andre to.

Så med en trehodet hund, et sjakkbrett, eliksirer, og en magisk stein er dette absolutt et magisk eventyr. Men, om Voldemort virkelig er der ute et sted, og han får tak i steinen, vil han kunne stå opp igjen. Dette må Harry, Hermine og Ronny finne ut av hva de skal gjøre med!

Hva synes Lilly om boken?

Etter min mening er boka veldig godt skrevet, både på engelsk og norsk. Den er veldig spennende og vanskelig å legge fra seg. Jeg må også legge til at slutten var veldig overraskende. Og er du først bitt av basillen klarer du mest sannsynlig ikke å la være å lese resten av bøkene heller. Så, nå er du advart.

terning

Skrevet 6/3/2013

Andre anmeldelser av denne boken:

Flere anmeldelser av bøker skrevet av J. K. Rowling: